YANGON  Selv om der i de senere år er kommet nogle højhuse til i og omkring byen, har Yangon fortsat sin helt specielle orientalske charme, en blanding af eksotisk østen og britisk kolonitid. Smalle, travle gader med nedslidte bygninger der huser lejligheder, små virksomheder og forretninger, og en broget befolkning af burmesere, kinesere, indere, bengaler og arabere. Mens de tværgående avenuer kranses af pompøse offentlige bygninger fra Victoria tiden.
Mens Yangon indtil for kun nogle få hundrede år siden var en ubetydelig fiskerlandsby, har dens vartegn,  Shwedagon Pagoden, stået der i over 1000 år og strålet i al sin gyldne pragt. Det siges at otte hår fra den sidste (Gautama) Buddha befinder sig inde i stupaen, der er belagt med guld og i toppen er der indlagt 4000 diamanter og tusinder af rubiner, safirer og topaz og aller øverst en stor smaragd til at fange dagens første og sidste solstråler.
MANDALAY havde kun været burmesernes hovedstad i 25 år da briterne erobrede den nordlige del af landet i 1885 og førte Kong Thibaw og Dronning Supyalat til ufrivillig exil i Indien. Men i mere end tusinde år havde Buddhas tilhængere  anset Mandalay for et hellig sted, og Kong Mindon gjorde et populært valg da han flyttede hovedstaden dertil fra nærliggende Amarapura og lod bygge det kongelige palads som centrum i den nye by.

INLE SØEN ligger ca 1000 meter over havet, den er 2-3 meter dyb og hjem for Intha folket der lever af at fiske og producere grøntsager og blomster på deres flydende haver og er mest kendt for deres "benroere"; stående i imponerende balance på det ene ben, med det andet snoet  rundt om den lange åre der bruges til at ro og styre båden med.
I landsbyerne på Inle søen er husene bygget på pæle og al transporten foregår med båd, hvad enten det er til skole, for at besøge naboen, på vej til tempelet eller på arbejde i grøntsagshaven. Her findes også silke væverier, sølvsmede og bådbyggere. På fastlandet, langs bredden av søen finder man den hyggelige lille by Nyaung Shwe og mange små etniske landsbyer.
BAGAN
"I det fjerne så jeg de pagoder som stedet var så kendt for. De åbenbarede sig, - enorme,  fjerne og mystiske ud af den tidlige morgen tåge som et svag erindring om en fantastisk drøm."

Sådan beskrev den britiske forfatter Somerset Maugham sit første møde ned Bagan i 1930. Bagan ligger langs bredden af Irrawaddy floden og er et arkæologisk vidunder, med over 2000 templer og pagoder spredt udover en 40 kvadratkilometer stor slette. I dens storhedstid, i de to århundreder fra 1057 og til de mongolske ryttere i 1287, med Kublai Khan i spidsen, besejrede Bagans herskere og ødelagde det meste, blev der opført flere end 13,000 religiøse bygninger.
I dag er Mandalay en livlig handelsby mellem de gyldne templer og pagoder, den ligger strategisk placeret midt i landet og tjener som en korsvej for handelsruter til og fra så fjerne steder som Kina, Thailand og Indien.